Kotona, on ihana olla! Tänään on ollut sellainen päivä, että ei yhtään kokousta taikka palaveriä, tuntuu kyllä oudolta. Eilen laitoin pataleivän tekeytymään, ja aamulla paistoin sen. Hiukka ruosteessa oli tuo valmistuspuoli.....Pataleipä pitää työstää ennen pataan laittoa, ja lisätä hiukka jauhoja. Tämä biitti unohtui.
Pataleivän ohje on todella helppo:
7dl jauhoja
( tässä voi soveltaa, mitä käyttää)
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl vettä (+42 asteista)
Kaikki sekaisin kulhossa, ja anna tekeytyä 12-20t, muovilla peitettynä, huoneen lämmössä.
Seuraavana päivänä; kuumenna uuni 225 asteeseen, ja laita pata uuniin 15 minuutiksi. Työstä taikina, lisää jauhoja, ja anna levätä 30min. Lurauta padan pohjalle öljyä, ja taikina pataan, ja uuniin ilman kantta, 30 minuutiksi. Tämän jälkeen vielä kansi päälle, ja anna olla 15minuuttia uunissa. Sitten vain herkuttelemaan rapeakuorisesta leipää - kuinka kauan maltat odottaa! Parasta ihan voin kanssa.
Taikinaan/ jauhojen kanssa voi sekoittaa, kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä, tai siemeniä. Tällä hetkellä on uusi pataleipä tulossa, ja sekoitin ruispuurohiutaleita, ruisleseita, vehnäjauhoja. Tästä on myös helppo tehdä gluteeniton versio!
Ihanaa varsinkin viikonloppuisin! Jossain ohjeessa luki että mitä kauemmin leipä saa tekeytyä huoneenlämmössä, sen enemmän makua! Huomenna sen näkee, kerkeän paistaa leivän vasta joskus neljän tienoilla.
Leppoista tiistaita!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti