maanantaina

Vinkkejä ja menu ehdotus YO-juhliin ...

Ihanaa, hektistä aikaa tuoreiden ylioppilaiden vanhemmilla...eikö vain?! Kun minulta on kysytty neuvoja mitä tarjota YO-juhlissa taikka ammattiinvalmistujaisjuhlissa, niin ensimmäinen nevo on "mistä juhlakalu itse tykkää", siitä on hyvä lähteä liikkeelle. Tehdä juhlista hänen näköiset, äidin pienellä taikasauvalla....
Tarjolle hyvässä balanssissa suolaista ja makeaa, erityisruokavaliot huomioonottaen. Tarjotaanko kuohuviiniä tervetuliaismaljana? Jos ei yleensä ole tapana käyttää alkoholia, miksi tarjota sitten alkoholipitoinen tervetulijaismalja? Ei kannata tehdä juhlista hirveän monimutkaisia.

Lauantai aamulle ei kannata jättää paljon koristeltavia juttuja, helppoja suorituksia vain! Miesten ei tarvitse niin hirveästi tällätä juhlia varten, parturissa käynti hyvissä ajoin ja parran ajo, sitten vain puku päälle ja vóla he ovat komeita! Naisten, niin me stressaamme kaikesta, jos ei ole varannut aikaa meikkiin taikka kampaukseen, niin siihen saa kulumaan aikaa, ihan kotonakin. Muista ne "extra sukkahousut", voi käydä niin että vetäiset sormet läpi kiireessä.
Kata edellisenä iltana, jos vain mahdollista, tai ota ainakin kaikki esille. Kiilloita hopeiset kahvilusikat, jos olit ajatellut käyttää niiitä juhlissa. Perityt hopeat antavat ihanaa fiilista juhlaan, ja näyttävät noutopöydässä kauniilta.
Kirjoita ylös asioita, näin varmistat että kaikki tulee muistettua. Ai niin, varaa maljakoita, puolen metrin valtavia ruusuja ei voi laittaa matalaan Aalto-vaasiin! Pukkaako stressiä tässä vaiheessa kun luet tätä? Nou hätä - rennolla fiiliksellä vai, koska sinähän tunnet kaikki vieraat, ne ovat sinun ystäviä ja sukulaisia!

Meikistä sen verran että panosta jo keskiviikkona (kun juhlat on la), yövoiteisiin ja seerumeihin, näin ihosi hehkuu kauniina lauantaina kun teet meikin, pohjatyön kun tekee tarkasti, lopputulos on häikäisevä - "I´m beautiful" katse peiliin ja pikku irvistys niin siitä se lähtee!

Rieskarullia


Tarjottavasta jonkin verran. Voileipäkakkuja monet "dissaavat", mutta niillä saat noutopöydän näyttämään runsaalta ja kauniilta! Tervetuliaiskuoharia valitessasi, käänny Alkon-myyjien puolee, he ovat ammattilaisia, tai osta sitä mistä yleensäkin itse tykkäät. Yhdest pullosta tulee 7 lasillista, lasia ei kaadeta täyteen. Kuoharit voit avata tuntia ennen, älä jätä kuohuviinipullojen avaamista viime tinkaan, ja kaada hyvissä ajoin kuohari laseihin. Alkoholittoman juoman, itse valitsisin pinkin Pommacin, näin erotat helposti ilman suurempaa päänvaivaa alkoholittoman ja holillisen juoman, ja toisin päin jos olet valinnut pinkin skumpan, valitse silloin perus Pommacia.

Pikkusuolaiset ovat kauniita, mutta piperrysruokaa, mikä vie aikaa...

Ehdotus noutopöydäksi
 noin +80 vierasta
Suolaiset:
2kpl Voileipäkakkuja kala/katkarapu  tai  160 kpl linkosuon ruissipsejä kylmäsavuporotäytteellä.
2kpl Voileipäkakku kasvis tai kinkku tai 2 isoa uunipellillistä suolaista piirakkaa
100 kpl Saaristolaisleipiä kylmäsavulohella ja härpäkkeillä
9-10 Rieskarullia kinkku tai kasivstäytteellä

Makeat:
100 kplUnelma pikkukeksejä (drömmar på svenska)
100 kpl marenkeja (kauniita noutopöydässä, osta nämä leipomosta! Maidottomia!)
2 kpl Arabialainenmaustekakku
3 kpl tuorejuustokakkua
2 kpl isoa täytekakkua (täytekakkua ei tänä päivänä mene niin hirveästi)

Erityisruokavaliot, nämä on ehdotuksia:
Gluteenittomalle leivälle tomaattisalsa (gluteeniton, maidoton)
Patongille tomaattisalsa (maidoton) Katso että patonki on veteen tehty!
Patongille sama täyte kuin saaristolaisleivälle.
Raakasuklaakakku (gluteeniton, maidoton ja viljaton)
Keksejä kaupasta (erikoisruokavalion mukaan), löytyy tosi kivoja

Muista leipoa kaikki vähälaktoosisilla tuotteilla (myös voi), näin ei tarvitse miettiä mitä missäkin on! Leikka piirakat pieniksi paloiksi (6cmx6cm). Saaristolaisleipä viipaleesta tulee kaksi leipää. Rieskarullia tehdessä älä valitse halvinta esim. Rainbow, paras on Polarbröd, se missä on joku poronkuva!

Juomat! Kahvia, teetä - tottakai, kivennäisvettä on myös hyvä varata, mehun oheella, varsinkin jos on lämmin päivä.

Kaikki ei ota kaikkea, kuitenkaan. Määrät yllä on noin arvioita ja kaikki riippuu minkä kokoisia kakut tai pellit ovat! Laske 1,5 kertaa vierasmäärä, 2x vierasmäärä on paljon, monilla on useammat juhlat käytävänä, ja eihän se haittaa jos yksi sortti loppuu? Nostat vain muita pöytään! Hyvin kaikki sujuu!

Jos et jaksa itse leipoa, yritä nakittaa sukulaisia, sisaruksia ystäviä tai käänny leipomon puoleen! Toivottavasti tästä oli jotain hyötyä, paljon tiivistä tekstiä, mutta juhlia järjestäessä on paljon ajateltavaa! Kokkolassa on paljon hyviä leipomoita joiden puoleen voi kääntyä, yksityiset cateringfirmat on ehkä jo viety käsistä. Kokkolan Kaupungintalon Coccolita, tekee myös tilauksesta, ja ovat toimittaneet laadukkaita ja maukkaita pikkupurtavia.

P.s Nyt muistui mieleen, että nythän on raparperkausi parhaimmillaan, mikä sen ihanampaa tarjottavaa kuin voihin leivottu herkullinen raparperipiirakka!


Lycka till!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Girl's having fun!

Eilinen päivä meni siivillä! Suunniteltiin ystävättärien kanssa pieni irtiotto, ja "fun" - day Kokkolassa. Mistäs sitten meidän ir...