Saaristolaisleivän kanssa sopii kala todella hyvin - graavattu, kylmäsavustettu taikka silakat. Graavi-tai kylmäsavustetun lohen kanssa sopii täydellisesti marinoitu punasipuli. Marinoin kahdella eri tapaa punasipulia. Toiseen siivuttuani sipulin renkaiksi, puristan pelkästään limeä joukkoon, tämä valmistuu jääkaapissa yhdessä-kahdessa vuorokaudessa ja toisen teen ystävän salaisella ohjeella, väkeväviiaetikalla, harmikseni en voi tätä ohjettta jakaa, mutta netistä löytyy paljon vastaavia. Tykkään punasipulista muutenkin ja kyllähän sipuli marinoitu tai ei menee myös ihan leivän päällä siltään....
Saaristolaisleipä
50 g hiivaa
1 l piimää
3 dl siirappia
3dl kaljamaltaita
3dl vehnäleseitä
3dl ruisjauhoja
10dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
Lämmitä piimä käden lämpöiseksi. Kaada piimä murennetun hiivan joukkoon, sekoita. Lisää siirappi ja sekoittele. Sitten vain kaikki muut ainekset joukkoon, ja sekoita löysä taikina tasaiseksi. Anna kohota 1,5t, jonka jälkeen kaadat taikinan kahteen isoon leipävuokaan. Paistat uunissa 175 asteessa 1,5t. Ota leivät uunista, valele siirapivedellä pinta, reilusti ja laita takaisin uuniin puoleksi tunniksi. Kun leipä on jäähtynyt, laita ne jääkaappiin tekeytymään 2-3 vuorokaudeksi. Jos päätät pakastaa pakasta leipä vasta kahden vuorokauden jälkeen, "tekeytymis prosessi" pysähtyy jos heti laitat pakastimeen. Leipä on helppo valmistaa. Kartiolasiin laitan 1/3 siirappia ja loput vettä, lähestulkoon kaikki menee..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti