sunnuntaina

Pataleipä = easy !

Pataleipä oli minulle vielä viime viikolla, täysin vieras juttu!! Kaikki lähti siitä kun tutustuin,ystäväni jakamaan linkkiin tarkemmin, mielenkiintoni heräsi ja testasin yhden pataleivän. Yksi pataleipä ja koukutti sitten aika näppärästi. Onko mitään ihanampaa kuin syödä uunituoretta leipää aamupalalla, hyvän kahvin seuralaisena?? Nyt olenkin sitten jo tehnyt kolme pataleipää ja kaikki erilaisia.

Oliivileipä - uskomattoman hyvää!!!


Perusohje on:
7dl vehnäjauhoja
1/2 tl kuivahiivaa
2 1/2 tl suolaa
3 1/2 dl vettä

Sekoita kuiva-aineet ja viimeisenä vesi. Jätä taikina kulhoon ja peitä kelmulla. Taikina saa tekeytyä yön yli huoneenlämmössä, 12-15t. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita pata tyhjänä uuniin 15min, jonka jälkeen laitat taikinan pataan ja kansi päälle, 30min. Tämän jälkeen otat kannen pois ja annat paistua vielä 15min. Leipä on valmis ja ei muuta kuin kaadat pois padasta sen, hetken maltoin antaa leivän olla pöydällä ja sitten oli käytävä kimppuun! Käytän Sarpanevan pyöreää pataa, kaikki padat käy paitsi ei savipata. Jauhoja tarvitsee myös hieman kun vaivaa taikinaa, ennen pataan laittoa!







Ensimmäisestä leivästä tein siemenleivän. 6dl vehnäjauhoja, 1dl kurpitsansiemeniä ja 1dl auringonkukansiemeniä. Te jotka tykkäätte siemenistä, leipä oli taivaallinen. Numero kaksi leivän tein "plain" , tai noh 6dl vehnäjauhoja ja 1 dl vehnäleseitä, oli ihan hyvä....jotain jäin kaipaan kuitenkin. Pataleipä numero kolme olikin sitten taas törkeeeeen hyvä! 6dl vehnäjauhoja, 1dl ruiskaurahiutaleita ja puoli desiä pieneksi pilkottuja kalamata oliiveja. Tämä pataleipä oli ehdottomasti paras!!
 Leivän kuoresta tulee todella, todella rapsakka! Vielä pitää testata pataleipä numero neljä ja sit olen tyytyväinen. Valmistan kuten kolmosen mutta oliivit korvaan aurinkokuivatuilla tomaateilla. Pataleivän voi tehdä gluteenittomista jauhoista, ohje josta lähdin liikkeelle taisi ollakkin gluteenitonohje!
Vinkki: Jos vaivaa taikinaa kunnolla, ennen pataan laittoa niin se kohoaa paremmin! Olen vieläkin yllättynyt kuinka helppoa tämä on! Mietinnässä on vielä yllätysleipä äidille. Itse en pidä hedelmänpaloista leivässä mutta mietein että voisin äidille tehdä sellaisen missä olisi siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja aprikoosinpaloja...
Kyllä kannattaa kokeilla! Illalla noin kello 19-20 aikoihin taikina valmiiksi ja aamulla uuniin!

Täydellisen pyöreitä!

Kiitos Satu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Girl's having fun!

Eilinen päivä meni siivillä! Suunniteltiin ystävättärien kanssa pieni irtiotto, ja "fun" - day Kokkolassa. Mistäs sitten meidän ir...